HOROSCOPUL ANULUI 2025. Celebra MINERVA a citit în stele!
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » 50.000 de dolari pentru un copil perfect: Noua modă controversată printre starurile ultrabogate!

50.000 de dolari pentru un copil perfect: Noua modă controversată printre starurile ultrabogate!

De: Adrian Sabau 27/11/2024 | 13:05
50.000 de dolari pentru un copil perfect: Noua modă controversată printre starurile ultrabogate!
Foto: Hepta Media

O nouă tendință neobișnuită a apărut recent în Silicon Valley: companii de tehnologie a fertilității care se ocupă cu producerea de „superbebeluși”. Contra cost, pentru sume de până la 50.000 de dolari, cuplurile foarte bogate pot alege trăsăturile viitorului lor copil.

Mai mulți antreprenori din domeniul tehnologiei foarte cunoscuți, cum ar fi CEO-ul Open AI, Sam Altman, CEO-ul 23andMe, Anne Wojcicki, și miliardarul Peter Thiel, au ales să susțină startup-uri cu nume precum Orchid Health, Gattaca Genomics și Genomic Prediction.

Aceste companii folosesc o nouă tehnologie cunoscută sub numele de testare genetică preimplantare pentru tulburări poligenice, sau PGT-P, pentru a selecta embrionii în timpul fertilizării in vitro.

Embrioni scanați și selectați pentru a elimina riscul unor boli și a accentua trăsături fizice și de caracter

Aceste companii le promit potențialilor părinți că ei pot să „atenueze mai multe riscuri” și să valorifice „potențialul vieții„. Companiile respective se oferă să examineze embrionii pentru existența unor afecțiuni multigene, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și depresia.

Ar fi o prostie să nu verifici aceste lucruri„, a spus fondatorul și CEO-ul Orchid.

Până acum, mai mult de o duzină de cupluri care au recurs la FIV au colaborat cu compania Heliospect Genomics pentru a se asigura că bebelușii lor au o inteligență superioară, potrivit înregistrărilor video cu camera ascunsă obținute de grupul Hope Not Hate, a scris RADAR ONLINE.

În filmare, un angajat Heliospect explica cum potențialii părinți ar putea clasifica până la 100 de embrioni pe baza „IQ-ului și a celorlalte trăsături obraznice pe care toată lumea le dorește„, inclusiv sexul, înălțimea și riscul lor de obezitate și boli mintale.

Toată lumea poate avea toți copiii pe care îi dorește și poate avea copii care sunt practic fără boli, inteligenți, sănătoși„, a declarat CEO-ul Heliospect, Michael Christensen, într-un apel video în noiembrie 2023.

El a explicat cum ovulele cultivate în laborator ar permite cuplurilor să creeze embrioni la scară industrială – o mie sau chiar un milion – din care o selecție pe criterii de elită ar putea fi aleasă pentru implantare.

În viitor, Heliospect ar putea fi, de asemenea, în stare să verifice existența unor trăsături precum depresia, narcisismul și psihopatia, precum și creativitatea și frumusețea.

Ulterior, reprezentanții Heliospect au negat că ar promova producția de embrioni în masă sau selecția genetică de elită.

În timp ce apărătorii acestei abordări, precum filozoful Jonathan Anomaly (care în prezent lucrează pentru Heliospect), au spus că părinții „ar trebui să fie liberi și poate chiar încurajați să folosească tehnologia pentru a îmbunătăți perspectivele copiilor lor„, alții, cum ar fi Katie Hasson de la Centrul pentru Genetică și Societate, nu sunt de acord.

Aceste tehnologii „întăresc credința că inegalitatea vine din biologie, mai degrabă decât din cauze sociale„, a spus Hasson.

(Citește și: Ce mașină are Elena Lasconi? Candidata din turul 2 al alegerilor a condus prima oară un autoturism Dacia)

Ce efecte negative ar putea de fapt avea selectarea trăsăturilor viitorului copil

La rândul lor, Julia Brown și Daphne Martschenko, în The San Francisco Standard, au analizat efectele negative ale noii tehnologii.

În primul rând, din punct de vedere clinic, acuratețea și utilitatea PGT-P sunt limitate, au afirmat cele două autoare.

Mai grav, PGT-P, de fapt, ar putea fi un indiciu privind o problemă serioasă: părinții care încearcă să obțină control total asupra copiilor lor.

Tehnologia PGT-P promovează o idee foarte limitată despre sănătate și succes și subminează condițiile sociale în care oamenii își ating potențialul.

Susținătorii PGT-P nu au atât de mult control pe cât ar putea crede atunci când încearcă să aleagă unele trăsături în timp ce resping altele. Poate că pare – dar nu este – ușor să selectezi embrionul cu cel mai mic risc genetic de boli de inimă și cel mai mare potențial de educație.

Părțile genomului care afectează o trăsătură complexă afectează și altele.

De exemplu, selectarea unui embrion cu șanse puțin mai mari de educație înseamnă și selectarea unui embrion cu un risc relativ cu 16% mai mare de a dezvolta tulburare bipolară, potrivit unui articol din The New England Journal of Medicine. Iar cercetările genetice arată suprapuneri semnificative între numeroasele variante genetice asociate cu autismul și afecțiunile psihiatrice.

Așteptarea ca un copil să aibă un avantaj genetic poate lipsi indivizii de ceva fundamental pentru dezvoltarea ființei umane: libertatea de a deveni ei înșiși, susțin cele două autoare.

Punerea accentului pe succesul la școală în sine nu duce la rezultate mai bune. De fapt, atenția constantă la rezultatele școlare le poate face rău copiilor.

Copiii sunt mai predispuși să se descurce bine la școală atunci când cresc într-un mediu cu căldură familială și o rutină a familiei și când pot descoperi cine sunt și ce îi face diferiți.

Părinții care folosesc PGT-P ar putea argumenta că pot echilibra cerințele școlare și dezvoltarea socială și emoțională, dar de fapt PGT-P promovează ideea că părinții pot și ar trebui să controleze variabile care în realitate nu sunt întotdeauna legate de succesul sau împlinirea viitoare.

„Stresul copleșitor” al așteptărilor privind succesul copiilor

Presiunile sociale exercitate asupra părinților moderni pentru a controla ceea ce nu pot este o criză de sănătate publică.

Chirurgul general al SUA, Vivek Murthy, a tras un semnal de alarmă, arătând că 48% dintre părinți se confruntă cu un stres „complet copleșitor” din cauza așteptărilor imposibile de a oferi unui copil cel mai bun început posibil în viață. Murthy a cerut o schimbare de la încercarea de a optimiza totul despre viața unui copil.

Publicitatea crescândă despre PGT-P trimite un mesaj opus și dăunător – că sănătatea, succesul și fericirea încep cu genetica și controlul și optimizarea parentală. De fapt, PGT-P crează așteptări care nu pot fi îndeplinite.

(Citește și: Averea lui Prigoană, împărțită așa cum nu se aștepta nimeni: ”Honorius a…”)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat de literatura modernă (atât cea “serioasă” citeste mai mult
Parteneri
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista au devenit virale: fanii au crezut că nu văd bine
Maria Constantin, gafă vestimentară majoră. A lăsat la vedere un detaliu RUȘINOS. Imaginile cu artista...
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început...
Serialul genial de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în ianuarie 2025. Te ține lipit de televizor și a ajuns deja în topul din România
Serialul genial de pe Netflix care a oprit planeta în loc, în ianuarie 2025. Te...
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
De la 1 ianuarie, şoferii vitezomani de pe A1 şi A2 primesc amenzile direct acasă, fară să mai fie opriţi
De la 1 ianuarie, şoferii vitezomani de pe A1 şi A2 primesc amenzile direct acasă,...
Mercenarul sârb expulzat din România pentru că era spion rus a fost ucis de ucraineni în Kursk. „A murit ca un erou”
Mercenarul sârb expulzat din România pentru că era spion rus a fost ucis de ucraineni...
Un bărbat de 64 de ani a murit după o bătaie la clubul pensionarilor din Mangalia
Un bărbat de 64 de ani a murit după o bătaie la clubul pensionarilor din...
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
Cum ar putea arăta viitoarea Dacia Dokker, modelul destinat familiilor și iubitorilor de aventură
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui cuvinte. Martorii fac declarații sfâșietoare
El este Daniel, tânărul ucis în fața mănăstirii din Maramureș. Care au fost ultimele lui...
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de...
Ce preț a fost nevoită să plătească Gabriela Cristea în Tenerife, pentru a intra într-un parc cu animale?
Ce preț a fost nevoită să plătească Gabriela Cristea în Tenerife, pentru a intra într-un...
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să...
Reacţia unei turiste din R. Moldova, ajunsă pe pârtia de schi de la Vatra Dornei:
Reacţia unei turiste din R. Moldova, ajunsă pe pârtia de schi de la Vatra Dornei:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun prieten, ea a rămas încremenită
BANCUL ZILEI. Bulă: - Când am surprins-o pe nevastă-mea în pat cu cel mai bun...
Grăbește-te: cele mai tari OFERTE Altex din prima săptămână a anului te așteaptă!
Grăbește-te: cele mai tari OFERTE Altex din prima săptămână a anului te așteaptă!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
Singura FIINȚĂ de pe Pământ SUPERIOARĂ omului!
După plecarea lui Bursucu de la Kanal D, un alt prezentator TV super celebru și-a dat demisia! Uluitor, cine i-a luat locul! Răsturnare de situație
După plecarea lui Bursucu de la Kanal D, un alt prezentator TV super celebru și-a...
Creatura care mănâncă piatră! O elimină apoi sub formă de nisip fin
Creatura care mănâncă piatră! O elimină apoi sub formă de nisip fin
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin de vedete și faze amuzante
Filmul românesc de pe Netflix care a stârnit controverse în debut de an. E plin...
Trădare supremă. S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu
Trădare supremă. S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca Al Capone
Lovitura grea pentru "Beleaua" Corduneanu. Cel mai temut interlop şi-a găsit naşul mai ceva ca...
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Mai aveţi zile de concediu din 2024? Vedeţi aici când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat anul trecut
Mai aveţi zile de concediu din 2024? Vedeţi aici când se poate recupera concediul de...
Anunț pentru proprietarii de terenuri din România. Se aplică din 2025
Anunț pentru proprietarii de terenuri din România. Se aplică din 2025
Sebastian Stan și Demi Moore, câștigători la Globurile de Aur
Sebastian Stan și Demi Moore, câștigători la Globurile de Aur
Minerva spune care sunt ZODIILE cu noroc la bani, în 2025. Cine sunt nativii „abonați” la câștiguri financiare
Minerva spune care sunt ZODIILE cu noroc la bani, în 2025. Cine sunt nativii „abonați”...
Nu poţi da greş Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe care le-a apreciat şi Simona Halep
Nu poţi da greş Fiica lui Ion Ţiriac, imagini de vis din vacanţă! Fotografiile pe...
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live pe TikTok
Jador, adevărul despre zvonurile că soția lui e gravidă. Ce a ținut să precizeze live...
Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu
Ce spune Alina Sorescu despre o nouă relație după divorțul de Alexandru Ciucu
Topul supermarketurilor din România. Retailerul surpriză cu cea mai mare cifră de afaceri în 2024. Pe ce loc se clasează Lidl, Kaufland sau Carrefour
Topul supermarketurilor din România. Retailerul surpriză cu cea mai mare cifră de afaceri în 2024....
Ce să nu faci de Bobotează 2025 ca să ai noroc tot anul. Lista lucrurilor care aduc ghinion pe 6 ianuarie
Ce să nu faci de Bobotează 2025 ca să ai noroc tot anul. Lista lucrurilor...
Greșeala uriașă pe care a făcut-o Ion Țiriac. A recunoscut chiar el: „Mă uit în oglindă și mă întreb cât de prost pot să fiu?!”
Greșeala uriașă pe care a făcut-o Ion Țiriac. A recunoscut chiar el: „Mă uit în...
×